Loading...

Wszystko na temat podwieczorku

catering na eventy w poznaniu

W Polsce panują określone zwyczaje związane z podwieczorkiem, które jednak niekoniecznie są zgodne z zasadami etykiety. Przede wszystkim panuje przekonanie, że do kawy obowiązkowo trzeba spożyć ciastko. Tymczasem takie połączenie jest niewskazane, bowiem smak ciastka praktycznie uniemożliwia delektowanie się kawą. Do kawy można serwować wyłącznie kruche ciasteczka oraz czekoladki. Ponadto wielu specjalistów twierdzi, że prawdziwy smak kawy można uzyskać przyrządzając ją za pomocą ekspresu ciśnieniowego.

Alternatywną opcją jest przyrządzenie kawy po turecku. Warto również unikać serwowania herbaty podczas spożywania posiłków. Dotyczy to także śniadań. Jeśli serwujemy gościom ciepłe potrawy obiadowe, błędem jest proponowanie herbaty. Lepszym rozwiązaniem jest postawienie kieliszka z wodą lub winem.

Warto także podawać herbatę w odpowiedniej porcelanie. Serwowanie tego napoju w szklance nie jest gustowne. Najlepiej podawać gościom herbatę dobrej jakości. Kolejną kwestią jest sposób spożywania ciastek i ciasteczek. W przypadku kruchych ciasteczek można je wziąć w ręce.

Jeśli serwujemy gościom ciastka z kremem, obowiązkowo trzeba pamiętać o łyżeczkach, którymi te ciastka się spożywa. Pączki najlepiej zjadać za pomocą widelczyka i nożyka. Z kolei w przypadku ciast francuskich warto użyć nożyka. Podwieczorek najczęściej przypada w godzinach popołudniowych. Potraw podwieczorkowych nie należy podawać bezpośrednio po obiedzie.

Najlepiej odczekać przynajmniej godzinę.