Loading...

Jak nakryć stół?

Nakrycie stołu stanowi niejako wizytówkę całego przyjęcia. Gospodarze powinni więc zwrócić uwagę na to, żeby nakrycie nie odbiegało od powszechnie przyjętych standardów. Stół musi prezentować się elegancko i stosownie do okazji. W przypadku, jeśli podczas przyjęcia będą serwowane zróżnicowane potrawy, warto pamiętać o zastosowaniu odpowiednich sztućców.

W jaki sposób trzeba je rozłożyć? Podstawową zasadą przy rozkładaniu sztućców jest to, że sztućce ambition, którymi będziemy posługiwać się na końcu, powinny znajdować się tuż przy talerzu. Jeżeli posiłek składać się będzie z deseru, odpowiednie sztućce należy umieścić powyżej talerza. Często do posiłków podawana jest woda lub wino. Z tego powodu trzeba pamiętać o właściwym rozmieszczeniu kieliszków.

Powinny się one znajdować po prawej stronie. Do gospodyni należy wybór odpowiedniego obrusa. Obowiązkowo musi być czysty i bez żadnych zagnieceń. Powszechnie panuje zasada, że obrus powinien być koloru białego, jednak nie jest to konieczne.

Najważniejsze, żeby obrus był dopasowany kolorystycznie do zastawy stołowej. Podczas przyjęcia goście muszą mieć dostęp do serwetek. Jeżeli przyjęcie zalicza się do eleganckich warto zadbać o to, żeby były to serwetki płócienne. Podstawowe nakrycie stołu składa się z następujących elementów: łyżka do zupy, widelec i nóż, widelczyk oraz łyżeczka do deseru oraz kieliszki do wina i wody.

Jeżeli jednym z dań będzie ryba, należy pamiętać o specjalnych sztućcach typowych dla tej potrawy. Wszystkie te sztućce trzeba rozłożyć w stosownej kolejności.