Serwowanie alkoholi na spotkaniach rodzinnych nie jest obowiązkowe, jednak wiele osób korzysta z tej możliwości. Decyzja zawsze należy do gospodarza, lecz trzeba zadbać także i o inne rodzaje alkoholi. Nie jest wskazane, żeby jedynymi napojami były wysokoprocentowe trunki. Ponadto gospodarz nie powinien namawiać do picia alkoholu osób, które nie wyraziły na to chęci. Z kolei kultura spożywania napojów wysokoprocentowych uzależniona jest wyłącznie od gości. Podstawowa zasada głosi, żeby pić stosownie do swoich możliwości. Nie można przesadzać z ilością alkoholu. Nie jest wskazane również mieszanie poszczególnych trunków. Wysokoprocentowe, mocne alkohole należy podawać w kieliszkach o objętości do 40 ml. Przykładem takiego alkoholu jest np. wódka. Ten rodzaj trunków idealnie nadaje się do przystawek.
Gospodarz musi zadbać także o odpowiednią temperaturę alkoholi. Te mocne najlepiej serwować schłodzone. Zasada ta nie obowiązuje w przypadku likierów. Ich smak jest najbardziej optymalny w temperaturach pokojowych. W przypadku win trzeba dokładnie zapoznać się z rodzajami kieliszków. Wina czerwone podajemy w innych kieliszkach niż wina białe. Wino można zaserwować jeszcze przed podaniem posiłków. Jedną z właściwości tego alkoholu jest to, że idealnie pobudzają apetyt. W zależności od rodzaju wina, należy serwować je w odpowiednich temperaturach. W przypadku białych win zalecaną temperaturą jest ok. 12oC. Wyższa temperatura może obowiązywać podczas podawania czerwonego wina.