Chorwacja na talerzu
http://zlotylin.pl/
W kuchni chorwackiej, bardzo zauważalna jest sezonowość potraw. I choć podstawową zupą tej kuchni jest rosół z wołowiny i kury z domowym makaronem, to chętniej zjada się tam lekką zupę ogórkową, z fasolki szparagowej lub z kapusty włoskiej. Zimą natomiast chętniej jada się zupy gęste i zawiesiste, takie jak na przykład zupy ziemniaczane lub fasolowe.
Chorwaci z mięs najchętniej spożywają baraninę i jagnięcinę. Popularnością cieszą się tam również dania z wieprzowiny. Mięso spożywa się tam w postaci pieczeni, kotletów, z grilla oraz wędlin, przygotowywanych według starych, tradycyjnych receptur.
Najbardziej popularnymi potrawami mięsnymi są paluszki z mięsa mielonego, kotlety mielone z trzech rodzajów mięsa oraz różne gatunki mięs z warzywami. Do podstawowych dodatków do potraw mięsnych należą: ziemniaki, makaron, ryż, polenta z mlekiem, sos grzybowy ze śmietaną oraz ryż z groszkiem. Często podaje się także sałatki i surówki sporządzane ze świeżych, miejscowych warzyw.
Bardzo charakterystycznymi potrawami tej kuchni są potrawy mączne, czyli na przykład knedle nadziewane warzywami i twarogiem.